Sertifika

ISO 9001:2008

% 100

Müşteri Memnuniyeti

Avrupa Standartlarında

Kalite Garantisi

Sertifika

ISO 9001:2008

% 100

Müşteri Memnuniyeti

Avrupa Standartlarında

Kalite Garantisi

KALİTELER

ASTM KODÖZELLİKLERİKULLANIM ALANLARI
303303 kalite paslanmaz çelik, paslanmaz çeliğin otomatı olarak adlandırılır. Bu paslanmaz çelik kalitesi, östenitik paslanmazlar arasında içeriğinde sülfür bulundurması sebebiyle işlenebilirlik açısından en yüksek olan kalitedir. Öte yandan, sülfür malzemenin korozyona dayanımını düşürür. Malzemenin korozyona dayanımı 304 kalite paslanmaz çeliklere göre daha düşüktür. 303 kalite paslanmaz çelik, östenitik paslanmazlar grubunda yer alır.Bu paslanmaz çelik kalitesi hemen hemen günlük hayatta karşılaştığımız her yerde kullanılmaktadır. Fiyatına oranla iyi bir korozyon direncine sahip olmasının yanı sıra, işlenebilirliği paslanmazlar arasında mükemmele yakındır. İşlenebilirliğin ve hızlı imalatın önemli olduğu yerlerde, özellikle seri imalatlarda 303 kalite paslanmaz çelik kullanılmaktadır. Seri imalat denilince akla gelen 303 paslanmaz çelik, özelikle civata yapımında, paslanmaz vida üretiminde , paslanmaz çelik somun yapımında, seri üretim olacak paslanmaz çelik şaftlarda, gıda sektöründe, seri üretim gereken paslanmaz millerinde, otomotiv dişlilerde ve bağlantı elemanlarında, elektronik ünitelerde ve bazı özel dekarasyon ürünlerinde kısacası paslanmaz çelik ve seri imalatın gerektiği her yerde 303 yani 1.4305 paslanmaz çelik sıklıkla kullanılmaktadır.
304Paslanmaz çeliğin temel çeşididir. 400°C'ye kadar yüksek oksidasyon sağlar. Mekanik direnç ve sürtünme mukavemeti çok iyidir.Mutfak eşyaları, evyeler, ev aletleri, endüstriyel mutfaklar, kimya ve petro-kimya sektörü, gıda sektörü, otomotiv sanayi, eşanjör ve boyler üretimi.
304L304 Kalite paslanmaz çeliğin düşük karbonlu versiyonudur.Kağıt sanayi, süthane ekipmanları, sabun sanayi, deri sanayi, kimya endüstrisi, petrol endüstrisi, kazan yapımı, ısı değiştiriciler.
321Bünyesindeki titan ilavesi ile korozyona karşı mukavemeti arttırılmıştır. Yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır.Rezistanslar, egzost boruları, havacılık endüstrisi, bira fabrikaları, kimya endüstrisi.
316600°C'a kadar sıcaklıklara dayanıklıdır. Mekaniksel kopma ve büzülme mukavemeti oldukça iyidir. Bünyesindeki molibdenden dolayı oksidasyon ve asitlere dayanıklıdır.Kimya, petro-kimya endüstrisi, buhar kazanları, ısıya mukavim eşanjörler, çeşitli kazan uygulamaları.
316L316 kalite paslanmaz çeliğin düşük karbonlu versiyonudur. 400°C'a kadar sıcaklıklara dayanıklıdır.Kimya, petro-kimya endüstrisi, kağıt endüstrisi, nükleer mühendislik, süthane ekipmanları.
316 Ti316 kalite paslanmaz çeliğin titanyum lu versiyonudur. Yüksek sıcaklık ve oksidasyon mukavemetine sahiptir.Kimya, petro-kimya endüstrisi, pompa ve kompresör parçaları, kazanlar, fırınlar ve ısı değiştiriciler.
309S1050°C'a kadar sıcaklıklarda oksidasyon mukavemeti yüksektir.Yüksek sıcaklığa dayanıklı ekipmanların ve parçaların üretiminde.
3101100°C'a kadar sıcaklıklarda oksidasyon mukavemeti yüksektir.Fırın parçaları ve yüksek sıcaklıklara dayanımlı ekipmanlar, kimya, petro-kimya endüstrisi.
310S1100°C'a kadar sıcaklıklarda oksidasyon mukavemeti yüksektir.Fırın parçaları ve yüksek sıcaklıklara dayanımlı ekipmanlar, kimya, petro-kimya endüstrisi.
420 Kalite (1.4021, 1.4028,1.4034) Paslanmaz Çelik420 kalite paslanmaz çeliklerin ısıl işlemden sonra gerilime dayanımı yüksektir. Normal şartlar altında bu malzeme ortalama bir korozyon direncine sahiptir. 420 kalite, martensitik paslanmaz çelikler grubuna girmektedir. Tavlanmış haliyle işenebilirliği gayet iyidir ve tavlanmış haldeki 420 kalite malzemenin talaşı kolay kırılır, talaş sarması yapmaz. Bu kalite paslanmaz malzeme ısıl işlem ardından oldukça yüksek yüzey sertliklerine çıkabilmektedir.420 kalite paslanmaz çelik genellikle makine endüstrisinde, petrol ve petro kimya endüstrilerinde, gıda ve gıda üretim tesislerinde, dekorasyonlarda, ulaşımda, şaftlarda, pistonlarda ve valflerde sıklıkla kullanılır.
430İyi yüzey görünümü sağlar, nikel içermediğinden mıknatıslanabilir.Dekoratif amaçlı kullanımlar, parlak yüzey uygulamalar.
630 (1.4542)630 (1.4542) paslanmaz çelik ülkemizde ve dünyada gün geçtikçe daha fazla kullanılmaya başlanan yaşlandırmayla veya bir başka deyişle çökeltiyle sertleştirilmiş paslanmazlar grubuna giren, krom ve nikel içeren ve östenitik ve martensitik paslanmaz sınıflarının bir sentezi sayılabilecek bir paslanmaz çelik kalitesidir. 630 kalite paslanmaz çelik ve bu gruba giren diğer kalitedeki paslanmaz çelikler diğer kalitelere göre çeşitli faydalar sağlayabilmektedir. Bunların en önemlilerinden biri şudur: bu gruba giren paslanmaz çelikler hem östenitik paslanmazlar ölçüsünde korozyon dayanımı gösterir hem de martensitik paslanmazlar gibi ısıl işlem yoluyla ileri derecede direnç kazanma özelliğini kendilerinde barındırırlar. Bu paslanmaz grubunun içinde en yoğun kullanılan kalite (adını içerdiği % 17 oranında krom ve % 4 oranında nikelden alan) 17-4 PH’dır.630 kalite paslanmaz çelik, yüksek mekanik dayanımı, yüksek sertliği ve iyi fiyat-performans oranına sahip olduğu için, dünyada hızla kullanımı yaygınlaşan bir çelik cinsidir. 630 kalite paslanmaz, pompa ve vana şaftlarında, mutfak aletlerinde, petro-kimya endüstrisinde, kimyasal tesislerde ve paslanmaz çelik dekorasyon malzemeleri olan yerlerde sıklıkla kullanılır. 1.4542 yani PH 17-4 olarakta adlandırılan bu paslanmaz kalitesinin en sık kullanıldığı alanlardan biriside savunma sanayiidir. Ülkemizde de savunma sanayiinde tercih edilen bu paslanmaz çelik malzeme, mekanik değerlerinin üst düzeyde olması ve uzun ömürlü olmasıyla sıkça kullanılmaktadır.
1.4462 DupleksDupleks paslanmaz çelik (1.4462 ya da 4462 paslanmaz çelik), aşırı derecede korozyona karşı dayanıklı bir paslanmaz çelik kalitesidir. 1.4462 kalitesindeki bu paslanmazlar 304 ve 316 kalite malzemelere oranla paslanmaya karşı daha yüksek bir direnç gösterip, kimyasal olarak hem östenitik hem de ferretik paslanmaz çelik özellikleri taşırlar. Bu kalitedeki paslanmaz ferretik paslanmaz çeliklere göre daha sert olup, östenitik malzemelere göre ise kopmaya karşı iki kat daha dirençlidirler.Dupleks paslanmaz Türkiye’de ve dünyada son zamanlarda kullanımı artış gösteren bir paslanmaz çelik kalitesidir. Dupleks paslanmaz çelik, 304 ve 316 kalite paslanmaz çeliklere benzer özellikler göstermesinin yanı sıra, dayanıklılık değerleri (akma, kopma ve burulma) oldukça yüksek seviyede olduğu için sağlamlığın ve hafifliğin gerek duyulduğu birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır.
Bu paslanmaz çelik kalitesi diğer kalitelere oranla kilogram başı maliyet açısından daha yüksek olsa bile daha ince malzemelerde yüksek dayanıklılık seviyesine ulaşabildiği için fiyat/performans açısından öne çıkan bir üründür. Sağlamlık, esneklik ve dayanıklılık gerektiren alanlarda sıklıkla kullanılan bu kalitedeki malzemeler pompa millerinde, tekne şaftlarında, pervane yapımında, özel hidroelektrik santrallerinde, gıda sektöründe, kimya sektöründe ve makine üretiminde kullanılmaktadır. Dupleks paslanmaz, östenetik paslanmaz çelikler kadar esnek olmanın yanında oldukça yüksek derecede mekanik dayanıma ve korozyon direncine sahiptir. Bu sebeplerden dolayı kalitenin, hafifliğin, sağlamlılığın arandığı her yerde bu kalite paslanmaz çelik malzemelerin kullanılması tavsiye edilmektedir.
1.4410 Super DupleksKopma mukavemeti 650 MPa (min)

Akma mukavemeti, (%0.2) 450 MPa (min)

Özel Paslanmaz Kaliteleri

  • 1.4122 Paslanmaz Çelik: 1.4122 paslanmaz çelik, martensitik paslanmazlar grubuna giren, ısıl işlem alabilen ve genellikle ön sertleştirilmesi yapılmış bir paslanmaz çelik kalitesidir. Ön ısıl işlemi yapıldığı için iyi bir kopma dayanımına sahiptir. Bu kalite malzemenin korozyon dayanımı çok yüksek değildir.
  • 1.4435 (316L) Paslanmaz Çelik: 1.4435 paslanmaz çelik, 316L kalite paslanmaz çeliğin bir versiyonudur ama yaygın olarak kullanılan ve bilinen 316L kalite malzeme 1.4404 paslanmaz çeliktir. 316L kalitenin bu versiyonu ise daha yüksek nikel ve molibden içermektedir ve bu sayede korozyon dayanımı normal 316L kaliteye oranla çok daha yüksektir.
  • 1.4439 (317LMN) Paslanmaz Çelik: 1.4439 paslanmaz çelik, 317LMN olarakta gösterilmektedir. Bu kalite paslanmaz oldukça yüksek korozyon dayanımına sahiptir. Daha yüksek korozyon dayanımı istenen yerlerde 904L kalite gibi kaliteler tercih edilebilir.
  • 1.4529 (UNS S31254) Paslanmaz Çelik: 1.4529 paslanmaz çelik, aynı zamanda Alloy 926 olarakta adlandırılmaktadır. Korozyon dayanımı çok iyi olan bu paslanmaz çelik kalitesinin korozyon dayanımı, 904L kalite malzemeden bile daha yüksektir.
  • 347 (1.4550) Paslanmaz Çelik: 1.4550 paslanmaz çelik, 400 ile 800 derece arası sıcaklıklarda dayanabilen bir paslanmaz çelik kalitesidir. Düşük sıcaklıklarda 304 kaliteden biraz daha iyi korozyon direnci gösteren bu malzeme, yüksek sıcaklıklarda da 321 kaliteden biraz daha iyi korozyon dayanımı gösterebilmektedir.
  • 1.4713 Paslanmaz Çelik: 1.4713 paslanmaz çelik, ferretik paslanmaz sınıfına giren bir paslanmaz çelik kalitesidir. Bu paslanmaz çeliğin en önemli özelliği 800 dereceye kadar olan sıcaklıklara dayanabilmesidir. Bu malzeme düşük bir korozyon direncine sahiptir. Ama bu malzemenin korozyon dayanımı yüksek sıcaklıklarda değerlendirildiğinde o sıcaklıklarda iyi performans gösterebilmektedir.
  • 1.4742 Paslanmaz Çelik: 1.4742 paslanmaz çelik, ferretik paslanmaz sınıfına girmektedir. Bu paslanmaz çelik 1.4713 kaliteye oranla daha fazla alüminyum ve silikon içermektedir. Bu sayede bu kalite malzeme 1000 derecelere kadar yüksek sıcaklıklara dayanabilmektedir.
  • 446 (1.4762) Paslanmaz Çelik: 1.4762 paslanmaz çelik, 446 paslanmaz çelik olarakta bilinmektedir. Ferretik paslanmaz grubuna giren bu kalite malzeme, 1100 derece gibi oldukça yüksek sıcaklıklara dayanabilmektedir. Özellikle yüksek sıcaklıklarda iyi kabul edilebilecek bir korozyon dayanımına sahiptir.
  • 1.4876 (İncoloy 800) Paslanmaz Çelik: 1.4876 paslanmaz çelik, Alloy 800 veya İncoloy 800 olarak gösterilmektedir. Paslanmaz çelik ve aynı zamanda Nikel Alaşım grubuna giren bu kalite malzeme, oldukça korozif ortamlara dayanabilmektedir. Yaklaşık 800 dereceye kadar olan sıcaklıklarda çalışabilmektedir. Bu malzemenin en önemli özelliği hem yüksek sıcaklıklara dayanabilmesi, hemde aşırı korozif ortamlara dayanabilmesidir.
  • 1.4923 Paslanmaz Çelik: 1.4923 paslanmaz çelik, martensitik paslanmaz grubuna giren bir malzemedir. Bu kalite malzeme ön ısıl işlemi yapılmış şekilde üretilmektedir. İyi bir mekanik dayanıma sahip bu malzeme, diğer bir çok martensitik paslanmaza göre daha iyi bir korozyon direncine sahiptir.
  • 1.4441 (316LVM) Paslanmaz Çelik: 1.4441 paslanmaz çelik, östenitik grubuna giren, saflaştırılmış ve tamamen medikal ürünlerde kullanılmak üzere üretilmiş 316L (1.4404) kalite malzemenin geliştirilmiş, alaşımı daha yüksek özel bir versiyonudur.
  • Custom 455 Paslanmaz Çelik: Custom 455 malzeme yada bir diğer adıyla Custom 455 paslanmaz çelik (MX 455) mekanik dayanımı oldukça yüksek olan ve yaşlandırmayla sertleştirilebilen bir malzeme cinsidir. Bu kalite malzeme yaşlandırmayla yaklaşık 45 HRC ve üzeri sertlik alabilmektedir.
  • 1.4005 (416) Paslanmaz Çelik: 416 kalite paslanmaz çelik, kükürt ilave edilmiş ve kolay işlenebilen bir paslanmaz çelik kalitesidir. İçerdiği kükürt sayesinde işleme sırasında talaşlar oldukça kolay kırılmakta ve bu da işlemeyi kolaylaştırmaktadır. 416 kalite paslanmaz çelik X12CrS13 ve UNS S41600 olarak gösterilmektedir. Bu malzeme ısıl işlemle sertleştirilebilir ancak sertleşebilme kabiliyeti, 420 veya 440M gibi kalitelerle kıyaslandığında o derece yüksek değildir. 416 kalite malzemenin korozyon dayanımı üst seviyede değildir ve korozif ortamlarda tercih edilmemelidir. AISI 416 kalite martensitik paslanmaz çelikler grubuna girmektedir.
  • 1.4104 Paslanmaz Çelik: 1.4104 paslanmaz çelik malzeme kükürt içeren bir paslanmaz çelik kalitesidir. 430 kalite yani 1.4016 kalite malzemenin kükürt eklenmiş versiyonu gibi düşünülebilir. 1.4104 kalite malzeme aynı zamanda 430F kaliteye de oldukça benzemektedir. Bu benzerlik sebebiyle bir çok kaynakta 1.4104 kalite 430F kalite olarak adlandırılmaktadır. Doğrusu ise 430F (1.4105) kalite ile 1.4104 kalitenin farklı iki paslanmaz çelik kalitesi olduğudur. 430F kalite malzemede daha az karbon mevcuttur ve bu sebeple 430F kalite malzemeye ısıl işlem yapılamaz. 1.4104 kalite ise 430F kaliteye oranla daha yüksek karbon içermektedir ve bu sebeple 1.4104 kalite azda olsa ısıl işlem alabilmektedir. 1.4104 kalite malzeme içerdiği kükürt sayesinde oldukça kolay işlenebilen bir paslanmaz kalitesidir. Öte yandan içerdiği kükürt 1.4104 kalitenin korozyona dayanımını düşürmektedir ve 1.4104 kalitenin korozyon dayanımı 430 (1.4016) kaliteye oranla daha düşüktür.
  • 440M (1.4116N) Paslanmaz Çelik: 440M (1.4116N) paslanmaz çelik, Fransız Ugitech fabrikası tarafından geliştirilmiş bir malzemedir. Uluslararası anlamda Fransız kökenli olan bu malzeme, kendi muadilleri arasında farklı yönden geliştirilmiş olan özel bir paslanmaz çelik malzemedir. Genel anlamda 440 M paslanmaz çelik; 440 B (1.4112) ve 440 C (1.4125) kalite paslanmaz çeliklerin gelişmiş versiyonu olarak tanımlanır. Bu benzerlerine kıyasla paslanma direnci ve işlenebilme özelliği açısından daha yüksek performans ortaya koyan 440 M (1.4116N) paslanmaz çelik ayrıca ısıl işlem sonrasında çok yüksek sertlik seviyesine ulaşabilmesi ile de nam salmıştır. 440 M (1.4116N)’nin gelişiminin merkezinde 440 A (1.4112) ve 440 C (1.4125) kalite malzemeler yer alır. Fransız Ugitech fabraikasının geliştirdiği 440 M (1.4116N); 440 A (1.4112) ve 440 C (1.4125) kalite malzemelerin içeriğine Azot (Nitrojen) eklenmesi ile oluşturulmuştur. Dövüldükten sonra ısıl işlem uygulanması halinde yaklaşık olarak 57-60 HRC seviyelerinde sertlik kazanabilen malzeme genel yapısı itibariyle işlenebilirlik konusunda da 420 (1.4034) kalite paslanmaz çeliğe benzer özellik gösterir.
  • 1.4125 (440C) Paslanmaz Çelik: Paslanmaz çelikler ailesinin en yüksek karbonlu ve kromlu üyesidir. İçeriğindeki yüksek karbon nedeniyle korozyon direnci yanında ısıl işlem sonrası yüksek mekanik mukavemet değerleri sağlar. Çeliğin kalitesi, mekanik özelliklerinin kıyaslanmasıyla anlaşılabilir. Bu özellikler, çekme direnci (19685 kg/cm2), esneme direnci (18965 kg/cm2), kayma direnci (5 cm.de %3), sıkışma, darbe direnci (2,8 cm2gm) ve sertlik 58 RHC (Rockwell birimiyle). Molibdenium ve Vanadyumun varlığı ve miktarı, malzemenin birinci sınıf olmasını sağlar. Molibdenium, yüzden çeliğin ortasına kadar homojen bir sertlik sağlar. Bunun yanı sıra, çeliğin korozyona, daha yüksek çekme ve sıkıştırma gerilimlerine, daha yüksek sıcaklıklara dayanıklı olmasını sağlar ve çeliği sertleştirir. Öte yandan, Vanadyum karbid oluşumunu hızlandırdığı için çekme direncini arttırır.
  • 1.4507 (Super Duplex) Paslanmaz Çelik: 4507 kalite yada 1.4507 paslanmaz çelik, süper dubleks sınıfına giren bir paslanmaz çelik kalitesidir. Bu paslanmaz çelik kalitesi süper dubleks paslanmazlar arasında en tepede kabul edilen dubleks çeşitidir ve 1.4410 – 1.4501 gibi diğer dubleks malzemelerden hem korozyon direnci bakımından hemde mekanik özellik bakımından daha iyi bir paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir. 1.4507 kalite ile 1.4410 ve 1.4501 kalite arasında korozyon direnci ve mekanik özellikler bakımından fazla bir fark mevcut olmaması sebebiyle genellikle daha yaygın olan 1.4410 süper dubleks malzeme birçok uygulamada tercih edilmektedir. 1.4507 kalite malzeme oldukça zor koşuldaki ortamlarda dahi oldukça iyi bir paslanmazlık direncine sahiptir.
  • 4418 (1.4418) Paslanmaz Çelik: 1.4418 kalite paslanmaz çelik malzeme, son yıllarda giderek kullanımı yaygınlaşmış bir paslanmaz çelik kalitesidir. Bu kalite malzeme birçok kişi tarafından 1.4057 olarak bilinemktedir. 431 (1.4057) kalite ve 1.4542 (630) kalite paslanmaz malzeme arası bir malzeme olarak değerlendirebileceğimiz bu paslanmaz çelik kalitesi, oldukça iyi mekanik özelliklere sahiptir. Bu kalite malzemenin en önemli özelliği mekanik özelliklerini sıcaklık düşse bile koruyabilmesidir. Örneğn 0 dereceye yakın bir deniz suyunda bu malzeme performansını benzerlerine oranla kaybetmediği veya daha az kaybettiği için çok sıklıkla soğuk ortamlarda tercih edilmektedir.
  • 15-5 PH (1.4545 & 1.4548) Paslanmaz Çelik: 15-5 PH (1.4545 – 1.4548) paslanmaz çelik malzeme, 1.4542 (630) kalite paslanmaz çelik malzemenin daha gelişmiş ve iyileştirilmiş olan versiyonudur. Bir diğer adı S15500 olan malzeme, 630 kalite malzemenin yetersiz kaldığı daha özel yerler için geliştirilmiş bir malzemedir. 15-5 PH malzeme, 17-4 PH malzemeye oranla hem daha iyi mekanik, hemde daha saf bir yapıya sahiptir. 15-5 PH malzemeler hem enine, hemde boyuna doğru olan tüm kuvvetlere karşı 17-4 PH malzemeye oranla daha iyi performans göstermektedir.
  • 1.4534 (PH 13-8 Mo) Paslanmaz Çelik: PH 13-8 Mo veya 13-8 Mo olarak bilinen bu paslanmaz çelik kalitesi, tamamen havacılık için üretilmiş özel ve pahalı bir paslanmaz çelik kalitesidir. Yaşlandırılarak sertleştirilen ve oldukça kuvvetli olan bu paslanmaz çelik kalitesi aynı zamanda S13800 olarakta adlandırılmaktadır. Kullanım alanı limitli olan bu kalite malzemenin Din normuna göre kodu 1.4534 tür. 1.4534 yani PH 13-8 Mo (S13800) malzeme, 17-4 PH ve 15-5 PH kadar yaygın olmayan ve daha nadir bulunabilen bir paslanmaz çelik kalitesidir. 13-8 Mo korozyon dayanımı bakımından 17-4 PH ve 15-5 PH malzemelerden daha dayanıklıdır. PH 13-8 Mo kalite paslanmaz çelik, oldukça yaygın olarak uçak parçalarında ve havacılıkta kullanılmaktadır. Bu paslanmaz çelik kalitesi AMS 5629 havacılık normuna uygun olarak üretilmiştir. Yüksek yük altında kalan uçak iniş takımları, yüksek korozyon olan parçalar, mekanik kuvvetin en üst düzeyde olması gereken parçalarda tercih edilen PH 13-8 Mo malzeme, değişik uygulamalarda da tercih edilebilmektedir.
  • 1.4313 (415) Paslanmaz Çelik: 1.4313 paslanmaz çelik, giderek kullanımı yaygınlaşan bir paslanmaz çelik kalitesidir. 1.4313 kalite malzeme martensitik paslanmazlar sınıfında yer almaktadır ve bu kalite malzeme X3CrNiMo13-4 olarakta gösterilmektedir. Ayrıca AISI 415 kalite olarakta gösterilen 1.4313 malzeme mıknatıs çekmektedir. Bu kalite malzeme ısıl işlem alabilmektedir ve bu kalite malzemeye genellikle üretimden sonra ön ısıl işlem yapılmaktadır. En yaygın olarak yapılan ısıl işlemler sırasıyla QT650, QT780 ve QT900 dür. 650, 780 ve 900 sayıları bu kalite malzemenin minimum kopma dayanımını MPA cinsinden belli etmektedir. Genellikle QT780 ve QT900 olarak üretilmektedir.
  • 1.4006 (410) Paslanmaz Çelik: 1.4006 paslanmaz çelik, karbonu oranı düşük krom oranı yüksek olan martensitik grubu bir malzemedir.Sertleştirilebilir.Islah edilmiş durumda çok iyi paslanmazlık özelliği gösterir.Tavlanmış durumda çok iyi soğuk işlenebilme özelliğine sahiptir.Çatal –bıçak ve makas üretimi için uygundur.
  • 1.4980 (Incoloy A-286, UNS S66286) Paslanmaz Çelik: Incoloy A-286 veya diğer yaygın kullanılan adıyla Alloy A286 paslanmaz çeliğe hem içerdiği elementler bakımından hemde içerdiği elementlerin oranları bakımından benzeyen bir alaşım malzemedir. Temel olarak demir nikel krom alaşımından oluşan bu malzemenin içerisinde molibden ve titanyum gibi elementlerde mevcuttur. Molibden ve titanyum malzemenin daha korozyona dayanıklı olmasını sağlarken, mekanik bakımdan da malzemeye ekstra kuvvet sağlamaktadır.
Top